Wil graag meer weten over waterontharders? Profiteren van de actie ‘gratis drinkwatersysteem’ bij je aankoop? Vraag hier meer info aan.

Contact

Wat is het verschil tussen een waterontharder en een drinkwatersysteem?

Een waterontharder verwijdert kalk uit uw leidingwater. Een drinkwatersysteem voorziet u van vers gefilterd drinkwater, vrij van chloor- en metaalsmaken.

Wat is hard water?

Hard water is water dat opgeloste kalk bevat. Kalk bestaat uit calcium, magnesium en ijzer. In sommige streken is het water van nature hard. Dit kan heel wat nadelen opleveren. Met een waterontharder kunt u uw leidingwater verzachten.

Wat zijn de nadelen van hard water en welke voordelen biedt zacht water?

Hard water veroorzaakt heel wat nadelen voor uzelf en uw woning. Zo verkort het de levensduur van uw wasmachine, verwarmingselementen, leidingen en huishoudelijke toestellen. De kosten om dit te herstellen of te vervangen kunnen serieus oplopen. Ook uw energiefactuur schiet de hoogte in omdat uw verwarming minder efficiënt werkt. Bovendien betaalt u ook meer aan schoonmaakmiddelen, detergenten en toiletartikelen want u moet meer product gebruiken om iets schoon te krijgen. Uw haar en huid voelt droog aan en ziet er dof uit. Dankzij zacht water bent u van al deze nadelen verlost en geniet u van meer comfort. Denk aan meer vrije tijd, kostenbesparing en energiezuinigheid.

Hoe kies ik de juiste waterontharder?

Eerst en vooral is het belangrijk dat u weet of u hard water hebt. Ontdek of u in een regio met hard water woont en bereken de hardheid van uw leidingwater met de gratis hardheidstest.

Bij het kiezen van een waterontharder houdt u rekening met een aantal factoren.

U kunt kiezen tussen een waterontharders met één of twee harsflessen. Deze laatste zorgt 24 uur op 24 uur voor zacht water.

U moet rekening houden met de doorstroomcapaciteit. Dit is de hoeveelheid water dat de ontharder kan voorzien wanneer de vraag hoog is en dat zonder drukverlies. Welk toestel u kiest is afhankelijk van het aantal verbruikers en het verbruik per persoon.

Het type zout is afhankelijk van de ontharder. De hoeveelheid die u nodig heeft, hangt af van de capaciteit en de regeneratie van de waterontharders. Een toestel met hoog rendementsharsen is zuiniger in zout- en waterverbruik.

Verder kunt u kiezen tussen een ontharder met elektronische of hydraulische besturing. Dat laatste is het voordeligst omdat het geen elektriciteit gebruikt.

Hoeveel bespaart u met een waterontharder?

Met een waterontharder betaalt u tot 650 euro minder per jaar. Zo bespaart u 210 euro op zeepproducten of detergenten, 63 euro op warm water, 177 euro op kleding en 200 euro op het onderhouden en vervangen van kranen, leidingen en toestellen.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder verwijdert kalk uit uw leidingwater. Aan de harsen in het systeem hechten zich calcium en magnesiumdeeltjes. Het water dat overblijft is zacht water. Na een tijd zijn de harsen verzadigd en moeten ze gezuiverd worden met een zoutoplossing. Dit heet regeneratie. Bekijk de volledige werking van een waterontharder.

Waarom moeten waterontharders regenereren?

Om goed te blijven werken moet een waterontharder regelmatig regenereren met een zoutoplossing. Kalk hecht zich aan de harsen die in de waterontharder aanwezig zijn. Deze zijn na een tijd verzadigd en niet meer effectief. Daarom moeten ze gezuiverd worden met een zoutoplossing. Hierdoor komt de kalk los. Daarna wordt de hele oplossing naar de riolering afgevoerd. En zo begint het hele onthardingsproces opnieuw. Bekijk de volledige werking van een waterontharder.

Waarin verschilt de regeneratie bij Kinetico Aquacare toestellen?

De waterbehandeling door toestellen van Kinetico Aquacare verloopt efficiënter, effectiever en economischer dan de klassieke waterontharders. De meeste waterontharders hebben een elektrische timer om aan te geven wanneer er geregenereerd moet worden. Een systeem van Kinetico regenereert alleen wanneer dat nodig is. Hiervoor wordt het waterverbruik gemeten. Dus wanneer u op vakantie bent, rust de ontharder ook. De mineralen en harskorrels bevinden zich op de bodem. De regeneratie werkt van beneden naar boven waardoor de harskorrels beter gebruikt en gereinigd zijn. Dankzij toestellen met twee cilinders met harsdeeltjes verloopt de regeneratie met zout afwisselend en heeft u onbeperkt toegang tot zacht water.

Wat is het verschil tussen een waterontharder met één of twee harsflessen?

Een waterontharder met twee cilinders met harsdeeltjes zorgt 24 uur op 24 voor zacht water. Wanneer een tank regenereert, beschikt u dankzij de werking van de andere tank altijd over zacht water. Een waterontharder met één cilinder moet ook regenereren. Wanneer dit gebeurt wordt uw leidingwater gedurende die tijd niet onthard.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een waterontharder?

Er bestaan waterontharders met elektrische of hydraulische besturing. Bij Kinetico Aquacare vindt u hydraulisch bestuurde toestellen. Deze verbruiken geen elektriciteit en is dus het voordeligst. Ze gebruiken de kracht van bewegend water. Dit bespaart u het gedoe met timers en computers. Ook moeten er geen elektrische onderdelen geïnstalleerd, aangepast, herstelt en vervangen worden.

Waar let ik op zodat mijn waterontharder zich terugverdient?

Heeft u hard water dan is een waterontharder zeker een aanrader. Hou rekening met het type toestel: met één of twee cilinders, elektrisch of hydraulisch bestuurd. Denk ook na over de doorstroomcapaciteit, die bepaalt u aan de hand van het aantal verbruikers en het verbruik per persoon. Ook het type zout is hierbij belangrijk, afhankelijk van het type toestel. In totaal bespaart u tot zo’n 650 euro per jaar dankzij een waterontharder.

Is onthard water drinkbaar?

Onthard water is absoluut drinkbaar. Drinkwatermaatschappijen ontharden eveneens zeer hard water voordat ze het verdelen via het waterleidingnet. Ze doen dit ook via ionenwisseling, deze methode is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid. Hierbij wordt de samenstelling van water verandert:  calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. Water mag maximum 200 milligram natrium per liter (1) bevatten om geen afbreuk te doen aan de drinkbaarheid ervan. Bij de ontharding van hard water van 30°f (een veelvoorkomende hardheid) naar 6°f, wordt slechts 110mg natrium per liter water toegevoegd. Als je weet dat de normale voeding van een volwassene 6000 mg zout per dag bedraagt en een zoutarm dieet tussen 1000 en 2000 ph zout, dan is 2% door waterontharding niet veel. Zo’n 98% van de natriuminbreng is dus afkomstig van voeding.

(1) volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn 98/83/ EG. (3) °f: Franse graad = 10 mg calciumcarbonaat per liter.

Is onthard water zout?

De zoute smaak die u proeft in keukenzout (natriumchloride) is afkomstig van verbinding van natrium met chloriden. In onthard water stijgt het natriumgehalte en blijft de hoeveelheid chloriden hetzelfde. Als u de natriumsmaak al te proeven is, kunt u hooguit zeggen dat het water “natrium houdend” is (1).

 (1) “The impact of inorganic chemicals on water quality and health” (Bijlage 1st. Super. Sanita -1993), bladzijden 336340.

Is het regeneratiezout belastend voor het milieu?

Regeneratiezout is niet belastend voor het milieu. Bij een hardheid die van 30°f teruggebracht wordt tot 6°f, komt per regeneratie minder dan 40 gram zout in de riolering terecht, voor een gemiddeld verbruik van 100 liter water per dag en per persoon. Dit is zeer weinig! Bovendien zijn de regeneratiezouten van waterontharders heel zuivere producten, van voedingskwaliteit (meer dan 99,5% natriumchloride) en worden zij streng gecontroleerd en gecertificeerd door bevoegde instanties.

Dankzij ontharding besparen we ook enorm op zepen en detergenten. Dit weegt zwaarder door dan de mogelijke “milieubelasting” van regeneratiezout. Ook gaan je huishoudtoestellen, leidingen, kranen,  verwarmingselementen en kledij langer mee. Hierdoor zorg je voor een kleinere afvalberg. Een waterontharder is dus zeker een milieubewust product!

Moet koud water onthard worden?

Hoewel koud water minder kalkaanslag veroorzaakt dan warm water, is het beter om het ook te ontharden. Allereerst omdat er een heel aantal huishoudtoestellen zijn waarbij water verwarmd wordt. In al deze toestellen wordt koud water als basis gebruikt. Vaatwasfabrikanten bouwen steevast een waterontharder in hun toestellen in. En zelfs voor koudwatertoepassingen gebruikt u best onthard water. Kijkt maar eens in de waterbak van uw hond of kat, waarvan u het water regelmatig ververst. Na enkele maanden treedt ook hier duidelijk kalkaanslag op!

Ontstaat er bacteriegroei bij waterontharders?

In een waterontharder circuleert het water dagelijks. Omdat het nauwelijks stilstaat, kan er geen bacteriegroei ontstaan. Wordt uw ontharder toch een lange tijd niet gebruikt, dan raden we aan om met het hele leidingssysteem door te spoelen. Dit door het water enkele minuten te laten stromen aan alle aftappunten (na de waterontharder). In drinkwater komen weinig schadelijke bacteriën voor en ons immuunsysteem neutraliseert deze. Internationale deskundigen vinden dat de bacteriegroei in bijkomende waterbehandelingstoestellen totaal geen gevaar inhoudt voor de menselijke gezondheid (1)(2)(3). Bovendien is waterontharding een preventieve behandeling. Doordat kalkafzetting in de waterleidingen en boilers wordt voorkomen, wordt ook de groei van een aantal gevaarlijke bacteriën, zoals legionella, afgeremd. Want kalkafzetting is een ideale voedingsbodem voor deze organismen.

(1) Communiqué van Aqua Europa (februari 2000) ondertekend door Dokter J.-M. Delattre (Institut Pasteur, Rijsel), Dokter C. Fricker (Thames Water Laboratories, Reading) en Professor R. W. Schubert (Instituut voor Hygiëne, Frankfurt). (2) Symposium “HPC in Drinking Water” in Genève (april 2002) onder toezicht van National Sanitation Foundation/World Health Organisation. (3) World Health Organisation “Report of an Expert Meeting” on “HPC measurement in drinking water safety management”.

Is onthard water corrosief?

Natuurlijk zacht water, van sommige granietstreken, is eerder agressief (1). Het vreet soms in (2). Dit zacht water moet je niet verwarren met onthard (“verzacht”) water! Zij verschillen namelijk in hun minerale samenstelling.

Natuurlijk zacht water bevat weinig kalk en opgeloste mineralen. Dit kan waterleidingen aantasten. Onthard water, oorspronkelijk hard water is rijk is aan mineralen. De ontharding verlaagt het calcium- en magnesiumgehalte en gaat zo kalkaanslag tegen, maar wijzigt de hoeveelheid opgeloste mineralen niet. Onthard water kan dus niet invreten. Het biedt de voordelen van zacht water, maar niet zijn eventuele nadelen.

Een “kalklaag”, beschermt leidingen niet tegen corrosie. Allereerst omdat deze kalklaag niet overal gelijk opgebouwd wordt in het leidingnetwerk. En er zijn heel wat andere vormen van corrosie die juist bevorderd worden door kalkaanslag. De invreting kan dus onder de kalkaanslag aan de gang zijn, zonder dat u het merkt.

(1) Agressiviteit: eigenschap van water om de kalk op te lossen waarmee het in aanraking komt. Dit is een gewone oplossingsreactie die ontstaat volgens de wetten van het chemische evenwicht. (2) Corrosief vermogen: eigenschap van water om metalen op te lossen. Het is een reactie van oxidereductie. De betrokken ionen (natrium, calcium of magnesium) komen bij deze reactie niet te pas.

Moet een waterontharder onderhouden worden?

Een waterontharder is niet zomaar een toestel dat u, éénmaal geïnstalleerd, mag vergeten. Al gebeurt dit echter wel vaker door de automatische werking en de locatie van de waterontharder. Een regelmatige opvolging van het systeem is dus noodzakelijk. De voorraad regeneratiezout moet regelmatig aangevuld worden door de eindgebruiker. Want wanneer de waterontharder na een bepaalde tijd zonder zout valt, kan hij niet meer efficiënt regenereren en het water niet langer ontharden. Ook kan het niet onderhouden voor een gebrekkige werking zorgen. Sluit daarom een onderhoudscontract met een vakman.

Vraag een prijsofferte aan

Wilt u de kwaliteit van uw water verbeteren
met een waterontharder?

Ja, ik wil een offerte op maat

Gratis nummer:

0800 22 002

Bel mij terug